Words...halleluja...

Jag säger bara Words....

https://www.tinia.se/app/uploads/2019/03/fokus-pedagogiskt-arbete.jpg

Ljuvligt att läsa vad regeringen nu tagit fram – en handlingsplan för att höja samhällets informations- och cybersäkerhet. Vi, Sverige, ligger långt fram i teknikutvecklingen. Det innebär stora möjligheter men samtidigt många faror och risker. Vi har rusat på, vi är i framkant i IT-utvecklingen, men vad hände med säkerheten och den digitala tryggheten?!

Vi har inte gjort vår läxa…vi har gapat efter något stort och inte tänkt på konsekvenserna. Vi har en lång väg framför oss att skydda det som är vårt. Se bara vad som hände med 1177 och alla inspelade ljudfiler med samtal från vårdtagare. Vi är inte digitalt trygga idag. För att citera Lena Lindgren Schelin, generaldirektör på Datainspektionen – ”Digital trygghet skapas genom att de som erbjuder digitala tjänster tar ansvar för att uppgifter om oss behandlas på ett korrekt och lagligt sätt. Det finns inga genvägar, det krävs ett långsiktigt och systematiskt kvalitetsarbete.”

Vidare visar en rapport från Datainspektionen att av de incidenter som rapporterades in 2018 berodde 6 av 10 på den mänskliga faktorn. Vi måste arbeta med att få medarbetare att förstå och respektera vikten av säkerhet i digitaliseringens framfart. Framförallt är det vår uppgift som arbetsgivare att höja kunskapen i organisationen och hos medarbetarna. Alla organisationer som hanterar personuppgifter i någon form har ett ansvar att inte bara inspirera vad som går att göra med digitaliseringen utan samtidigt stanna upp och se över vad vi får göra.

Vi alla, hela samhället – företag, myndigheter, kommun och landsting och även privatpersoner, behöver nu se allvaret, våra brister och vad vi har för möjligheter att utvecklas. Att lära medarbetare hur vi använder IT i vår organisation. Delge och informera om vår IT-policy, och framförallt att arbete med att höja kunskapen kontinuerligt hos medarbetarna i takt med att digitaliseringen utvecklas så fantastiskt.

Strategin för samhällets informations- och cybersäkerhet omfattar sex strategiska prioriteringar:

  • Säkerställa en systematisk och samlad ansats i arbetet med informations och cybersäkerhet
  • Öka säkerheten i nätverk, produkter och system
  • Stärka förmågan att förebygga, upptäcka och hantera cyberattacker och andra it-incidenter
  • Öka möjligheterna att förebygga och bekämpa it-relaterad brottslighet
  • Öka kunskapen och främja kompetensutvecklingen
  • Stärka det internationella samarbetet

Låt oss gemensamt arbeta för ett digitalt och säkert Sverige. Ett första steg är att höja kunskapen och fräscha upp er IT-policy och låta medarbetarna ta del av denna. Vill ni ha hjälp – slå en pling – vi kan det där.

Skribent

Maria Hjalmarsson Green

VD

044-590 12 02/maria@tinia.se

Relaterat innehåll

Våra tjänster

IT-säkerhet

Din IT-verksamhet är din bästa vän. Se till att ingen bråkar med den. Även om vår stora passion är att utveckla spännande IT-lösningar, är vi lika måna om att skydda de som redan finns. Med en cyberkriminalitet som ständigt ökar finns all anledning att slå värn om det som är ditt!

Våra tjänster

Strategisk IT

Vi hjälper dig. Med fast pris och löpande support från Tinia kan du enkelt sätta en IT-budget som håller, helt utan negativa överraskningar. Då vet du redan från början hur mycket IT-tjänsterna kommer att kosta dig, och du kan vara lugn i att ni får det stöd ni behöver, när ni behöver det.

Våra tjänster

Hållbar IT

Tinia vill göra allt vi kan för att medverka till ett långsiktigt, hållbart samhälle. Vi värnar om vår natur och omgivningar helt enkelt! Både som företagare och individer har vi alla ett stort ansvar för vår gemensamma miljö. Därför arbetar vi ständigt med att förbättra våra rutiner inom miljö och kvalitet. Vi tycker så mycket om det att vi valt att göra det åt dig också. Då vet både du och vi att det blir gjort!

Senaste nytt

GDPR som varumärkesbyggare

Om du söker på GDPR så kommer du att hitta oändligt med information. Dessvärre är det mesta som skriva i ämnet väldigt negativt, ibland näsan hotfullt, och det är lätt att därför stressa upp sig. När jag hörde talas om förslaget för ett par år sedan kändes det väldigt avlägset.

Hej! Vad vill du göra?
Se vad Tinia gjort tidigare Läsa mer om våra IT-tjänster Starta ett projekt Skicka ett meddelande