5 säkerhetstips inför sommarsemester

5 säkerhetstips inför sommarsemester

https://www.tinia.se/app/uploads/2018/07/tiniaglass.jpg

Sommaren är här och för många vankas en avkopplande(?!) semester runt hörnet. Sol, bad, glass i massor och härliga umgängen med vänner och familj. Visst ser vi alla fram emot detta=) Förhoppningsvis är den där måstelistan väääldigt kort – så länge du själv är författare av den –  som gör att vi faktiskt kan koppla av och njuta. Njuta av en riktigt god glass på strandhaket eller för den delen av en kall öl på farstutrappan… Men först, några goda råd för att vi ska undvika att drabbas av säkerhetsincidenter och få en mindre lyckad semester i minnet.

Så hör upp!

1. Skydda, skydda, skydda
Så klart gäller detta era enheter, som mobiler, plattor, bärbara datorer ni har med er. Skydda de med lösenord, fingeravtryck- eller ansiktsigenkänning. Bästa fall, en kombination av två.

 2. Ta backup på enheterna
Gör ni inte redan det idag automatiskt så se till att ta säkerhetskopia innan du reser. Då har du åtminstone en kopia av allt som fanns på enheten innan den blev stulen eller borttappad. På så vis kan du enkelt återställa informationen till en ny enhet och foton, bilder, kontakter, dokument, ja allt det du valde att ta backup på är inte borta för alltid.

3. Uppdatera
Se till att alla enheterna är uppdaterade innan ni hoppar på planet, båten, tåget eller vilket färdmedel ni nu föredrar. Uppdateringar kan minska risken för att enheterna blir hackade. Glöm inte antivirusskyddet

4. Kan tjata mig blå om detta – undvik öppna trådlösa nätverk
Det är så enkelt för en hackare att se vilka lösenord du använder, vad du skickar för information med e-post, etc. Faktiskt är även krypterade lösenords skyddade nätverk som inte du själv har kontroll över en säkerhetsrisk. Installera säkra VPN tunnlar, som F-secure Freedome, för att säkerställa att ni är skyddade när ni surfar på ett nätverk ni inte har kontroll över. Det bästa är om ni väljer att surfa via er mobiltelefon, speciellt nu när vi inte har några roamingavgifter vid vistelse i Europa.

5. Dela inte med dig av hela din semester
Vad har du för säkerhetsinställningar i de sociala nätverk du använder? Inbrottstjuven kanske inte behöver veta att ni är på resande fot. Ställ in så att bara dina närmsta vänner kan se dina inlägg. Som ex min käre make/gubbe/älskling borde ha hört och gjort – japp, kärt barn har många namn i olika situationer. Ett antal gånger har jag bett om att gubben min ska vänta med att publicera bilder på facebook tills vi åtminstone kan vara hemma och skydda det som är vårt;) Men ack så, om det är det där mansminnet som har dominerat en vecka när vi besökte Mallorca sist låter jag vara osagt… men jo då bilder publicerades, mestadels på kaffe med diverse tillbehör. Så vi är i alla fall rörande överens om att barnens lek vid stranden behåller vi för oss själva och våra närmaste. Just det, i all välmening, tänk kära ni på vad ni publicerar för bilder på era barn i sommartider på sociala medier.

Så, nu tycker jag vi förbereder oss för semester, eller vad säger ni?
Glass eller öl, eller både och kanske. Frågar ni mig, så glass i alla lägen (dricker inte öl;) ).

Så här bygger Tinia teamet sina glassar:

Martin: Ottos päron/choklad med chokladdopp i strut en varm dag.

Jesper: Vilken smak som helst på glassen förutom viol och lakrits. Gärna tre kulor med grädde och sylt på toppen. Förtärs gärna i lugn och ro eller i trevligt sällskap.

Maria, undertecknad: Min glass tar jag på Åhusstranden, en strut med en kula laktosfri kola, kolasås och nötkross på det. Och så klart en lila skopa att skyffla in med. Det ni=)

Hur ser er glass ut? Hit me!- med era bästa glasskombon och glass stunder!

Njut av sommaren!

PS: Älsklingen min, vet inte att jag vet, men jag håller på den lite till. Han är ju väldans bra på alla andra vis.

Skribent

Maria Hjalmarsson Green

VD

044-590 12 02/maria@tinia.se

Relaterat innehåll

Våra tjänster

IT-säkerhet

Din IT-verksamhet är din bästa vän. Se till att ingen bråkar med den. Även om vår stora passion är att utveckla spännande IT-lösningar, är vi lika måna om att skydda de som redan finns. Med en cyberkriminalitet som ständigt ökar finns all anledning att slå värn om det som är ditt!

Tinia IT som tjänst

TiniaBackup

Med TiniaBackup kan du lägga din IT-miljö i trygga händer. I vår serverpark på svensk mark sparas den molnbaserade, krypterade informationen om något av en eller annan anledning skulle gå förlorat. TiniaBackup ger dig automatisk daglig backup av filer och dator/server, utförlig statistik och rapporter, tillgänglighet till dina filer dygnet runt, enkel återläsning och mycket mer.

Våra tjänster

Strategisk IT

Vi hjälper dig. Med fast pris och löpande support från Tinia kan du enkelt sätta en IT-budget som håller, helt utan negativa överraskningar. Då vet du redan från början hur mycket IT-tjänsterna kommer att kosta dig, och du kan vara lugn i att ni får det stöd ni behöver, när ni behöver det.

Kundcase

Klubbkompis

"Tinia hjälper oss med att se till så att all vår IT lirar ihop. Snabb support när det krånglar, även om det är Telia eller något annat som strular, så löser Tinia det!"

Kundcase

Kristianstads kylservice

”Tinia levererar inte bara en produkt, utan Tinia levererar en helhetslösning. Idag behöver vi inte fundera på programuppdateringar, utbyte av datorer eller risker för hackning. Idag kan vi fokusera på det som vi är bäst på, nämligen kyla.”

Hej! Vad vill du göra?
Se vad Tinia gjort tidigare Läsa mer om våra IT-tjänster Starta ett projekt Skicka ett meddelande