Backuplösningar

Med buller och bång närmar vi oss sommar semestern

https://www.tinia.se/app/uploads/2018/06/hangmatta.jpg

Med buller och bång i sikte närmar vi oss sommar semestern. Visst ser vi alla framför oss att vi slappar i den där hängmattan i skuggan av solen och alla måsten bara är puts väck eller kanske ni som har så oplanerat 😉 lyckats lägga semestern just när VM är i full gång slappar i den där soffan istället… oavsett hur vi väljer att ladda batterierna i sommar så är målet ändå just det – att koppla av, umgås med familj och vänner för att ladda upp igen inför kommande höst.

Men först behöver vi en liten stunds eftertanke… För hur ser det ut i verksamheten när vi själva laddar våra batterier? Inte stängs servrar, datorer eller program ner. Nej då, de jobbar på för fullt när vi har det som bäst i hängmattan. Och med en svensk sommar i sikte och allt vad det innebär med sol, regn och åskknallar så är den där stundens eftertanke väl investerad.
För vad händer om det värsta inträffar när vi inte är på plats? Vad händer om åskan slår ner och får som följd att ITn abrupt stängs ner och reservaggregatet inte fungerade? (för visst har ni väl åtminstone en batteribackup?! Jag väntar mig inte att ni checkar av att den fungerar, men att den existerar ökar chansen att den i alla fall nyttjas till det fina ändamål den har)

Hur länge kan vi då klara oss utan informationen och vad kommer det att kosta? Här kan det absolut vara läge att ha en väl genomarbetad IT-policy och katastrofplan (i höst kommer ett väldigt intressant inlägg om just detta – så håll utkik).

SÅ vad ska vi egentligen tänka på för att få det där lugnet att infinna sig under semestern?

Backup. Vi behöver en backuptjänst. Men det räcker inte att bara ta en backup. En backuptjänst är rent ut sagt värdelös om du inte lägger det du behöver backup på i den, medans den är helt ovärderlig om du har packat den rätt. Ungefär som att packa resväskan rätt inför stundande semester, utan badkläderna kan badsemestern bli lite väl svettig…

Hur ska vi då tänka med vår backup?
1. Urvalet. Vad vi tar backup på. Grundregeln är att ta backup på de filer du inte kan vara utan, som inte går att återskapa och som kan skapa mycket merarbete vid en förlust. Det självklara är ju bilder och filer som du arbetar med dagligen.
2. Förutom då det mest uppenbara ovan har du kanske program som hanterar fakturering, bokföring, rapportering av olika dess slag där man ofta i dessa program kan skapa specifika säkerhetskopior, så se till att dessa hamnar i en mapp som backuptjänsten tar backup på. Glöm inte bort att ta backup på din mail, även om den ligger i det berömda molnet. Varför? Lovar att berätta detta i ett kommande inlägg längre fram – till dess får du lita på mitt ord.
3. Gör återläsningstester och säkerställ.

Så där – det var basic facts. Ta dig nu en stund och reflektera. Känns din backuplösning ok och framförallt känner du att du har vetskap om vad som backas? Ta hjälp av din IT-partner. Och vill du ha hjälp att se över era backuprutiner är det bara att slå en signal.

Nu över till hängmattan eller VM-soffan för den delen…

Skribent

Maria Hjalmarsson Green

VD

044-590 12 02/maria@tinia.se

Relaterat innehåll

Tinia IT som tjänst

TiniaBackup

Med TiniaBackup kan du lägga din IT-miljö i trygga händer. I vår serverpark på svensk mark sparas den molnbaserade, krypterade informationen om något av en eller annan anledning skulle gå förlorat. TiniaBackup ger dig automatisk daglig backup av filer och dator/server, utförlig statistik och rapporter, tillgänglighet till dina filer dygnet runt, enkel återläsning och mycket mer.

Senaste nytt

Att välja rätt IT-partner

Handen på hjärtat, finns det något som stressar upp mer än IT-strul? Vi har alla råkat ut för att datorn inte vill starta, vi letar efter mail som tycks ha försvunnit, och vi svär över att det där jäkla nätverket återigen ballat ur internet ligger nere.

Hej! Vad vill du göra?
Se vad Tinia gjort tidigare Läsa mer om våra IT-tjänster Starta ett projekt Skicka ett meddelande